top of page
חיפוש

הקורונה הביאה איתה תקופה לחוצה, לא ברורה - הקשר בין מצבי לחץ למחלות עור

תמונת הסופר/ת: אטלנטיסאטלנטיס

עודכן: 22 בספט׳ 2020

הקשר בין פסוריאזיס למצב הנפשי של החולים הוא מורכב ועם זאת עדיין לא מוכח. מצב נפשי שלישי עלול ליצור בקרב החולים התפרצות של המחלה ואילו מצב שני התפרצות של המחלה וגידול בתסמינים עלולה ליצור מצב נפשי שלישי בהתאם, ניתן לראות בתקופות כאלו כמו התפרצות הקורונה וכל התופעות לוואי שהקורונה הביאה איתה כתקופה לא קלה נפשית אשר עלולה ליצור בקרב חולים התפרצות נוספת וממשית של המחלה.


למעשה, בקרב כמות לא מבוטל מחולי הפסוריאזיס ישנו מעגל שמזין את עצמו, בו מצב נפשי שלילי עלול להוביל להתפרצות של המחלה ובעקבות ההתפרצות של המחלה והתפרצות התסמינים המצב הנפשי ירוד יותר, דבר שעשוי להוביל להחמרה בתסמינים.


לחץ נפשי הינו טריגר למחלת הפסוריאזיס

מחלת הפסוריאזיס בדומה למחלות אוטואימנות אחרות היא מחלה שחוזרת במעגלים ומופיעה במחזורים של התפרצות ונסיגה, לרוב ניתן לחזות מראש את המחזור הבא ולדעת מתי ניתן לצפות מתי שוב תיהיה התפרצות אבל זה אינו ודאי ולא ניתן לדעת תאריך מדוייק, אומנם לא ניתן לזהות את התאריך המדוייק אבל ניתן לראות את ההתקף מגיע לאחר טריגר שהוביל לכך ועל כן יש לשים לב - למשל אומנם לא יכולנו לצפות שתקופת הקורונה תימשך כל כך הרבה זמן אבל ברגע שהתחילו מצבי הלחץ ניתן לראות עליה בקרב חולי הפסוריאזיס.


ישנם גורמים שונים להתפרצות המחלה, הן חילופי מזג האויר, זיהום של חיידק והן מתח נפשי, בין 40%-70% מקרב החולים דיווחו כי מצבי לחץ נפשיים או מתח גדול עוררו אצלהם התפרצות חוזרת של המחלה.


עדיין לא ברור האם אכן המנגנון הביולוגי שקושר את המצב הנפשי הינו הגורם להתפרצות המחלה אך ידוע כי במצבי לחץ או מתח מופרשים לדם הורמונים הם אלו המעודדים את התהליך הדלקתי.


פסוריאזיס כגורם למצבי לחץ

המחלה מביאה איתה לידי ביטוח מגוון של דרגות חומרה כל מקרה הוא לגופו במקרה של הפסוריאזיס ובכל מצב ניתן לראות פגיעה באיכות חיי החולה. תסמיני המחלה באים לידי ביטוי בהופעה חיצונית חריגה כגון קשקשת ובנגעים עוריים הבולטים לעין אשר עשויים מלבד האי נוחות העורית ליצור פגיעה משמעותית בביטחון והדימוי העצמי דבר אשר עלול לפגוע ביצירת קשרים רומנטיים או לחילופים השגת משרות הקשורות במראה חיצוני.


אם כל זה לא מספיק, חולי הפסוריאזיס מתאשפזים לעיתים תכופות יותר מאשר אנשים בריאים שלא סובלים מהמחלה וזאת כדי לעבור טיפולים באופו כרוני בכדי להקל על תופעות לוואי של המחלה.

אחרי שקראנו את כל זה, אין פלא שהמחלה גורמת למצב נפשי ירוד ועוררת הרבה מתחים וחדרה וכן שיעור מצבם הנפשי של חולי הפסוריאזיס גבוה ביחס לשאר האוכלוסיה.


ההשלכות של הטיפול במחלה

אומנם כל המידע שהוזכר כאן הוא רק קצה המזלג אבל חשוב מאוד לשלב את הטיפול במחלה עם מערך של טיפול נפשי המתבסס על זיהוי הטריגרים אשר גורמים להתפרצות מצד אחד ואילו מצד שני להשתמש בתמרוקים להקלה על מידת החומרה של התסמינים ועלולים להפעיל את המנגנון הדלקתי וזאת בכי להימנע מזיהומים משניים ולשיקום העור.


המשחה מקלה בעיקר במצבים של פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס, אקזמות, דלקות עור למיניהן, פצעים, הרפס, עקיצות, שפשפות, פצעי לחץ, כוויות ועוד. בנוסף, המשחה עוזרת עד מאוד במצבים של גרד וגירוי מה שמונע פציעה של העור כתוצאה מהגרד. עם הזמן ועקב תכונות הריפוי של המשחה יחול אף שיפור במנגנון מערכת החיסון העורי.


229 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


bottom of page